Dit jaar vieren The Fureys maar liefst hun 46e jubileum als een van de belangrijkste traditionele acts van Ierland. Hits als ‘When You Were Sweet Sixteen’, ‘The Green Fields of France’, ‘The Red Rose Café' (een vertaling van Pierre Kartner’s ‘Kleine Cafe aan de Haven’), ‘From Clare To Here’, Her Father Didn’t Like Me Anyway', en ‘Steal Away plaveiden hun status en nog ieder jaar treedt de band, met oudste broer Eddie Furey (79) op zang, op in Ierland, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
The Fureys vermaken al 46 jaar lang publiek over de hele wereld, waaronder voormalig Australisch premier John Howard, voormalig Iers president Mary McAleese en wijlen paus Johannes Paulus. Tony Blair heeft openlijk verklaard dat zijn favoriete vredeslied aller tijden het Fureys-nummer "The Green Fields of France" is. Onlangs woonde de Ierse president Michael D. Higgins hun concert bij in het Nationaal Concertgebouw van Dublin.
De band werd in 1978 min of meer per ongeluk opgericht. Broers George, Paul en Davey Furey speelden in Denemarken met hun eigen band genaamd de Buskers, terwijl oudere broers Eddie en Finbar Furey tijdens een tournee in Duitsland betrokken raakten bij een verkeersongeval. Toen George en Paul het nieuws van het ongeval hoorden, reisden ze onmiddellijk naar Duitsland om bij hun broers te zijn. Ze besloten toen dat ze samen moesten spelen en zo begon The Fureys.
Natuurlijk zijn er in de loop der jaren veranderingen opgetreden. Hun broer Paul stierf plotseling in juni 2002, Finbar verliet de band in december 1996 en Davey kreeg in maart 2014 een beroerte waarvan hij nog steeds herstelt. Desondanks blijven George en Eddie Furey het publiek tijdens hun tours vermaken.
De oudste van de broers, Eddie Furey, verliet in 1966 zijn ouderlijk huis en reisde naar Schotland tijdens de grote folkrevival, waar hij accommodatie deelde in Edinburgh met destijds onbekende folkzangers zoals Billy Connolly, Gerry Rafferty, Tam Harvey en Alex Campbell. Gerry schreef Her Father Didn’t Like Me Anyway' voor Eddie in 1972. De BBC Radio 1-presentator, wijlen John Peel, maakte het zijn single van het jaar. In 1969 was Eddie met zijn broer Finbar de speciale gast bij de Clancy Brothers tijdens hun tournee door de VS en Canada. In 1973 verhuisde hij naar het vasteland van Europa, waar hij een aantal jaren toerde en vooral in Duitsland een grote aanhang opbouwde. Eddie leerde Dave Stewart van de Eurythmics zijn eerste akkoorden op de gitaar.
De traditionele folk van The Fureys heeft staande ovaties ontvangen in enkele van de grootste concertzalen ter wereld, en ze schrijven hun muzikale talent toe aan hun ouders, Ted en Nora, die zelf bekende muzikanten waren. Ze moedigden hun zonen aan om al op zeer jonge leeftijd muziek te spelen, en bijna elke avond was er live traditionele muziek in hun huis te horen.
Hun ontroerende nummers roepen veel emoties op... tranen en gelach, verdriet en vreugde. Een concert van The Fureys is altijd een avond om te onthouden.