Cultureel Café in De Bombardon

De Bombardon
t/m

Zondag 27 oktober 2019 Cultureel Café in De Bombardon!

EEN SPECIALE EDITIE VAN HET CULTUREEL CAFÉ IN HET KADER VAN 75 JAAR BEVRIJDING

Stichting Edumare – Onderwijs over Oorlog en Bevrijding

We vinden het belangrijk dat kinderen kennis nemen van de gebeurtenissen tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Het onderwijs is van oudsher een gemakkelijke manier om hen te bereiken. De oorlogseducatie op de scholen is de afgelopen decennia telkens aangepast aan de normen van de maatschappij. Truus en Jacques Manders uit Ittervoort ontwikkelden een lesprogramma voor de bovenbouw van de basisschool. Opdat wij niet vergeten.

Roel van Duijn – Een zoon voor de Führer

We kennen Roel van Duijn als oprichter van de Provo-beweging in Amsterdam, maar wat u en wij niet wisten is dat deze Roel ook een boek schreef over ene Julia op ten Noort, een idealistische Nazi-vrouw van de eerste orde. In 1934 ontmoet Julia Heinrich Himmler en raakt ze onder invloed van de Groot-Germaanse gedachte van de SS. Ze maakt snel carrière binnen de NSB en wordt directrice van de Reichsschule fur Mädel, die ondergebracht was in Pensionaat St. Elisabeth in Heythuysen. Hij vertelt over zijn boek en met name over deze periode uit onze dorpsgeschiedenis, waar velen van ons geen weet van hadden. Tot vandaag dus. Als u komt luisteren!

Muziek: Stars on 45

In deze speciale bevrijdings-editie van ons Cultureel Café hoort natuurlijk ook bijpassende muziek. Liesbeth en Krissie Verstappen waren al eerder onze muzikale gasten met hun “Kleine Liedjes”, en wij vroegen hen de Stars on 45 te coveren, en dat komen ze doen! Samen met Mirte Thissen en Lea Lomans brengen ze u 75 jaar terug in de tijd.

Toneel – Frits Criens: Vossen van de Spik

Ook stadsdichter Frits Criens heeft zich in zijn pennenvruchten laten inspireren door WOII, het verzet en de bevrijding. Hij schreef het openluchtspel “Vossen van de Spik”, over de verzetsdaden van Moder Vossen en haar gezin op de Spik, een broeinest van illegaliteit en verzet tussen Heythuysen en Haelen. De voorstellingen zijn inmiddels voorbij, en wellicht was u erbij. En wellicht vroeg u zich ook af hoe Frits aan deze informatie kwam, wat het met hem deed, of het hier bij blijft. Wij vragen het hem af.

Bij De Bombardon bent u in goed gezelschap